Thursday 26 July 2012

(Game Dev / Magyar) Egy magyar bejegyzés a játékomról

Üdv mindenkinek!

Nem szokásom, de most saját nyelvemen is írok a blogomra.
Ezt a blogot a játék fejlesztésnek szentelem. Tervben van egy saját játékom, illetve egy másik, amit csapatban készítek. A blog az előbbiről szól. Remélem, élvezni fogjátok, és amellett, hogy érdekes és hasznos információkat olvastok készülő projektemről, tanultok is belőle, hiszen lesznek olyan dolgok, melyekről részletesebben fogok írni.

Ezen felül érdemes elolvasni az eddig megírt angol bejegyzéseket és megnézni a hozzá tartozó képeket és videókat!

Vágjunk is bele!

Nagyon az elején vagyok a dolgoknak, de pár dolgot már el tudok mondani róla. A játék egy RPG lesz, melyben véletlenszerűen generált pályák lesznek. A pályák különböző építőelemekből, szobákból, folyosókból épülnek fel. A szobákban ellenségek lesznek, tárgyak, kapcsolók, stb...

Tárgyakat kell gyűjtögetni, fejleszteni a karaktereket, a pályák végén pedig főellenség(ek) lesznek.
Kicsit talán a régi NES konzolra kiadott Zelda kazamatáihoz lehet hasonlítani a helyszíneket felépítésük szerint, bár játékmenet terén sokban eltér majd. 3D-s lesz a játék, és szeretném is kihasználni valamelyest a 3. dimenziót.

Rengeteg véletlenszerű elem lesz benne, sok tárgy, több főkarakter, melyek képességei jelentősen eltérnek egymástól. Lesz, aki közelharcban lesz jó, valamelyik, inkább nagyobb távolságú fegyverekkel lesz hatékony, és a mágiát használókról se felejtkezzünk meg.
A véletlenszerűen generált szintek több, különböző témát fognak kapni, egyelőre csak három született meg a fejemben. Ennél többet szeretnék a nagyobb változatosság és hosszabb játékidő érdekében. A témák nem csak vizuális különbségeket hordoznak majd magukban, különböző csapdák, ellenségek lesznek jellemzőek egyes helyszínekre.

A grafikáról egyelőre annyit, hogy ne várjatok el semmi realisztikusat. Egy kissé rajzfilmszerű stílust szeretnék visszaadni. Igazság szerint semmiben nem akarom túlvállalni magamat. Célom egy jól játszható, egyszerű, de nagyszerű játék, mely lehetőleg hibamentesen működik és sok-sok óra kikapcsolódást nyújt. Az egész játék lelke a Unity 3D játék motor. Minden megvan benne, amire szükségem van, bár a lightmappinggel meggyűlik a bajom az utóbbi időkben. A Unity alap lightmappere, a Beast remek munkát végez előre legyártott, statikus helyszínek esetén. ilyen dinamikusan kreált pályák esetén viszont sokat kell trükközni. Ez volt a legjobb eddig, amit ki tudtam belőle hozni.

Szoba, melyen végre van lightmap. A Unity örökölt lightmapped diffuse shaderét használtam ehhez, magát a lightmapet 3ds maxban számoltattam ki.
Sok a probléma ezzel a módszerrel is, nagyon örülnék, ha light probe-okat tudnék használni, mely jó teljesítményt nyújtó technika a nem statikus dolgok megvilágításának számításában. Ehhez a grafikai stílushoz szerintem sokkal több nem is kell.

Egyelőre ennyit így kedvcsinálónak, remélem, hogy felkeltette az érdeklődéseteke ez a kissé csonka bejegyzés.

Folytatása következik!

No comments :

Post a Comment